ISTAMBUŁ (wycieczka 2 dniowa)

Dzień 1
Wyjazd z Bułgarii we wczesnych godzinach porannych.Przyjazd do Stambułu w godzinach popołudniowych (obiad w restauracji). Po obiedzie zwiedzanie miasta z turecką przewodniczką (mówiącą w języku polskim), m.in. Błękitny Meczet, Hipodrom, Obelisk Egipski, Pierwszy Ogród Pałacu Top Kappi. Za dodatkową opłatą możliwość zwiedzania meczetu Hagia Sophia. W godzinach popołudniowych zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem dla zainteresowanych wyjście do nocnego lokalu z programem rozrywkowym – za dodatkową opłatą oraz objazd Stambułu nocą z przewodnikiem. Nocleg.Dzień 2
We wczesnych godzinach porannych wykwaterowanie, śniadanie (stół szwedzki). Następnie dalsze zwiedzanie miasta. Za dodatkową opłatą rejs statkiem po Bosforze m.in. objazd + zwiedzanie muzeum miniatur tureckich. W godzinach popołudniowych wyjazd w drogę powrotną do Bułgarii. Przyjazd w godzinach nocnych.
ISTAMBUŁ, STAMBUL
Miasto leżące po obu stronach cieśniny Bosfor, łączy Europę z Azją, Trację z Anatolią, Morze Czarne z Morzem Marmara, wschód z zachodem, chrześcijaństwo z islamem, tradycję z nowoczesnością…Miasto to zafascynuje i zauroczy każdego, kto choć raz je odwiedzi. Jest to miasto ogromne, liczy obecnie ponad 16 mln mieszkańców, zaliczane jest do największych aglomeracji świata. Jest głównym centrum finansowym Turcji, mają tutaj swoje siedziby banki, instytucje finansowe, giełdy papierów wartościowych oraz uniwersytety z najstarszym i najsłynniejszym Uniwersytetem Stambulskim – założonym w 1453 roku.Zwiedzanie miasta najlepiej rozpocząć od miejsca zwanego Sultanahmet, przez wielu nazywanego sercem Stambułu. To tutaj znajdują się dwa najsłynniejsze zabytki tego miasta HAGIA SOPHIA i BŁĘKITNY MECZET – leżące bardzo blisko siebie, a łączący je plan nosi nazwę SULTANAHMET od nazwiska fundatora Błękitnego Meczetu – Sultana AHMEDA I.Stambuł to nie tylko arcydzieła starożytnej architektury, to również miejsce, które kojarzy się ze wspaniałymi tureckimi bazarami pełnymi tajemniczych zakamarków i ukrytych w nich skarbów. Najsłynniejszy z nich to WIELKI BAZAR, założony przez Mehmeda Zdobywcę w 1453 r. tuż po zdobyciu przez niego miasta. Jest to jedyne w swoim rodzaju miejsce, gdzie na ogromnej przestrzeni rozlokowane są liczne sklepiki i stragany, a całość przykryta dachem z licznymi, pięknymi zdobieniami.

Drugim słynnym bazarem jest BAZAR EGIPSKI. Woń przypraw sprowadzanych z całego świata miesza się z zapachem świeżo palonej kawy. Różnorodność produktów oraz przystępne ceny zaspokoją nawet najbardziej wymagające gusta.

Przebywając w Stambule należy odwiedzić również jego azjatycką część, do której można dostać się promem lub przejechać samochodem przez słynny Most Bosforski, który jest szóstym pod względem długości (1560 m) mostem wiszącym na świecie. Po azjatyckiej stronie warto zwiedzić Meczet Semki Paszi, Meczet przy Przystani, Pałac Beylerbey oraz Twierdzę Azja.

KUCHNIA TURECKA
Kontakty Turków z innymi kulturami zaowocowały wytworzeniem wyjątkowo smacznej kuchni, łączącej tradycje kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i orientalnej, a sztuka kulinarna opiera się na warzywach, rybach, baraninie.Kuchnia turecka bogata jest w słodycze takie jak: bakława, chałwa, lokum, marcepan (przez wielu uważany za najlepszy na świecie).
Turcy piją bardzo smaczną herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorąca i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka (sekarli), bez cukru (sade) i półsłodka (orta). Narodowym napojem Turków jest raki (wódka anyżowa). Podawana silnie schłodzona i wymieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest „mlekiem lwa”.

*/180 lewa / os. dorosła

     90 lewa/dziecko do 12 lat

*podane ceny są orientacyjne